Select Page

A D V E N T S F I K A 😍

Det här receptet blev så uppskattat av hela familjen och jag är tvungen att dela med mig av det. Degen blev helt underbar och så även fyllningen till dessa fantastiskt goda saffransbullar.

Ingredienser

PORTIONER: 45 st

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Till pensling

  • ägg
  • pärlsocker

Gör så här

Deg:

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Fyllning:

  • Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
  • Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25×60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

Pensling:

  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Detta receptet innehåller både gluten och ägg.

För laktosfritt: byt ut smör, mjölk och kvarg mot laktosfria produkter.

För mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölk och kvarg mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Receptet kan även hittas på Icas hemsida. 

Här är en film på när jag och Milan bakar de gosa bullarna. 

Provar ni så skriv gärna hur era bullar blev. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.