Select Page

en månad och kolik

Igår blev vår lilla tjej EN MÅNAD redan!!! Tid går verkligen så fort. Tror det är för att vi försöker hitta alla rutiner osv med en ny familjemedlem men även om vi har långt kvar så känns det ändå som vi kommit in i det en del 😍

 

Zelda hon har oturen att ha kolik, tycker såååå synd om henne och speciellt på kvällarna när det är som värst. Känns så jobbigt också för varje gång hon är vaken är hon ju väldigt ledsen. Hennes sömn på natten och hela förmiddagen är bra när hon väl somnat men på kvällarna är hon vaken ungefär 5 timmar och är bara ledsen hela tiden. Hon vill b li vaggad hela tiden och helst av allt ligga vid mitt bröst och snutta hela tiden vilket blir väldigt jobbigt efter några gånger så nu försöker vi ge henne napp. Nappen fungerar faktiskt helt okejmen bröstet är ju favoriten 😂

Tänker att vi kommer skratta om detta om något år men alltså både jag, Dennis och Milan sitter och är helt slut vid matbordet när det är middagsdags och har skojat om att vi borde köpa hörselkåpor till oss alla tre… Skämt och sido, det gör ju såååå ont i hjärtat på mig när jag ser hur ont hon har och vi känner oss verkligen otillräckliga ibland.

Så det vi gör nu är alltså att ha henne i famnen typ hela tiden och ger dropparna Minifom. Vill gärna höra era erfarenheter om just de dropparna men även tips på vad som fungerade för era barn. Hur länge höll det på?

 

102 Kommentarer

 1. JeSsica

  Försök att utesluta mejeriprodukter i din kost. Det kan hjälpa ♥️

  Svara
 2. annika

  Hej fina mamma Julia. Testa att ge din lilla tjej tilllägg i den mängd hon själv tar emot, Ibland är det så att även om barnet går upp fint i vikt av amningen så vill babyn fram på kvällen ha en större mängd mjölk än vad en trött mamma producerar fram på kvällen. När nyfödda upplever att magen inte är proppfull får de panik o gallskriker. Prova får du se om detta tips kan hjälpa er alla att få lugna kvällar. Detta förstör inte amningen. Kram från Annika mor till fyra o mormor / farmor till sju små älsklingar

  Svara
  • Ia

   Jaa…försök med tillägg på kvällen!

   Svara
 3. JeanettE

  Vi köpte Sempers mjölksyrebakterie-droppar och det hjälpte jättemycket!

  Svara
 4. Therése

  Jag uteslöt allt som innehöll mjölkprotein och koliken försvann på några dagar.. lycka till!

  Svara
 5. Martine

  Vet hvordan det er! Begge mine barn hadde det. Vi gikk til en osteopat og vi fikk et helt “nytt” barn. Det var to besøk så var det borte. Bare et tips. <3

  Svara
 6. Mary

  Första barnet hade kolik från 6 veckor till ca.5 månader och det var helt ärligt fruktansvärt. Vi hade hörselkåpor på riktigt för till slut orkar man inte höra skriket i full styrka men kan ändå inte lägga ner barnet.
  Minifom är omtalat och många ifrågasätter att ge det osv. För oss fanns inget botemedel mot koliken men det som hjälpte var att ge minifom, sempers magdroppar och att byta D-droppar till en vattenbaserad sort. Och att massera magen och köra pysventil! Jag testade också mjölkfri kost men det gjorde ingen skillnad. Hoppas det går över snabbt, både för hennes och er skull!

  Svara
 7. Angelina

  Hej Julia

  Angelina, din gamla lärare här. Jag har en liten tjej som är 13 månader nu och hon hade kolik så jag vet hur det är.
  Precis som din flicka så sov hon på nätterna men all vaken tid skrek hon ( ibland funkade vagnen eller att bära).vi körde både Sempers magdroppar o miniform. Miniform funkade bäst även om hon nog mådde lite illa av den (blev väldigt kräkig). En gång skrek hon sig medvetslös och då ringde jag ambulans. På sjukhuset gjordes inte mycket, de rekommenderade miniform och massage. Kan inte tipsa om så mycket mer men vill gärna skriva att det går över och sen kommer man knappt ihåg hur det var. I vårt fall tog det ett tag innan det släppte ( några månader) men vet flera där det gått över mycket snabbare. Kram till dig

  Svara
 8. Anna

  Jag provade majsvälling och det var som att vända på en hand hond hon sov så gott sedan. Det är om du provar det på kvällen om det kan hjälpa men fråga BVC först så dom tycker det är ok först. Köpte det på apoteket.
  Lycka till❤️

  Svara
 9. Sara

  Vet hur det är! Vi hade faktiskt på oss hörlurar med sån ljudisolering när vår son hade kolik. Det är inget skämt! Fick själv tinnitus tjut av allt skrikande… för oss var det bara att kämpa sig igenom det, var inget speciellt som hjälpte mer än att låta honom vara i famnen hela riden, börs runt (tips om kolikgrepp när man bär, finns ett grepp som heter tiger in the tree, googla!) och att låta honom snutta/amma när han ville (han tog aldrig napp). Det var tufft, kan tänka mig att det är ännu tuffare när man redan har ett barn att ta hand om också!

  Svara
 10. Jessica

  Vår son hade kolik tills han var 3 månader. Varje kväll klockan 20:00 började han gallskrika och det kunde hålla på till mitt i natten. Provade både med magdroppar och minifom men kan inte påstå att något av det hjälpte så värst..

  Till slut kom vi fram till att det enda som funkade var om vi gick ut med honom i selen precis innan hans attack började, då var det som att han kom av sig och när vi kom in någon halvtimme senare hade han ”missat” sitt kolik fönster och då var det mycket lättare att få honom att somna för kvällen.

  Hoppas att ni hittar en strategi tills det går över. Det är så jobbigt som mamma att gå igenom. Ibland låg vi båda två och grät för man visste inte vad man skulle göra och inget hjälpte ❤️

  Svara
 11. Tina

  Stort tips som hjälp många av mina vänner vars barn haft kolik och även en stund i min sons liv när mkt krånglade för honom var att inte följa doseringen på minifom, denna produkt är inte farlig att överdosera och man kan lätt ta 20-30 droppar varje gång och det brukar hjälpa mer. Minifom hjälper bara till att få bort luft så att ta mer än dosering är ingen fara. Stor kram till er

  Svara
 12. Cigdem

  Min dotter hade också kolik i 2 månader. Det var hemska månader kan jag säga.. kummin te från apoteket hjälper mycket med 1-2 droppar om dagen. Ingenting som är farligt. Och barnen med kolik tycker om ljud som är från dammsugare eller hårtork:) men du behöver inte öppna de hela tiden utan det finns ljud som folk har lagt på youtube. Bara öppna det så hon hör ljudet. Jag lovar det hjälper mycket.. Lycka till 🙂

  Svara
 13. Maja

  Något som gjorde jättestor skillnad för oss var att byta ut d-dropparna mot vattenlösliga droppar istället för olja som är de vanligaste. Samt att vi körde med miniform vid varje måltid och Sempers magdroppar. De gjorde susen hemma hos oss ❤️ kram på er och hoppas det blir bättre snart!!

  Svara
 14. Sanna

  vi har en 4 månaders här hemma nu som hade kolik i 2.5 månad. jag utesluter mjölkprodukter helt, och allt som kan tänkas påverka magen. vi ger honom lactulos 5mml sedan en månad tillbaka. allt detta hjälpte för alfred, tillslut. håll ut!

  Svara
 15. Linnea

  Vi hade minifom till vår lilla som hade massa krångel med magen i början. Vid ett tillfälle tog de slut, vi hade glömt köpa nya och apoteket var stängt, så vi fick klara oss utan. Vad händer då? Jo, vi får en helt annan unge. Från att ha ont och vara ledsen nästan all vaken tid till att vara vaken och glad längre stunder. Så vi slutade med minifom då och upplevde att hon mådde bättre utan. Minifom är säkert jättebra för vissa men funkar inte för alla. Jag har fått utesluta mjölkprotein också och det har hjälp mycket med. Lycka till!

  Svara
 16. Sanna

  Juste. På minifomflaskan står det 10 droppar, men bvc sa att man kan ge upp till 50 droppar. vi ger en hel tsk innan varje måltid vilket blir 20 – 25 droppar ungefär. Annars hjälpte inte minifom alls innan vi ökade mängden!

  Svara
 17. Therese

  Uteslut mjölk helt i din kost och ge henne minifom droppar och Sempers mjölksyrebakterier så kommer hon bli bättre 🙂
  Det funkade jätte bra på vår dotter när hon hade magont och var i samma ålder.

  Svara
 18. Marika

  Hej Julia.
  Vår son hade kolik i 3 månader, och vi testade allt. Sempers Magdroppar, Minifom, testade att byta D-droppar, jag åt mjölkfritt, kolikmassage, pysventiler osv osv..
  pysventiler hjälpte en liten stund IBLAND, men det enda som hjälpte för vår lille kille var akupunktur!
  Vi märkte en skillnad redan från första gången, och efter gång nummer 8 så var det mycket bättre!
  Han är 5 månader nu, koliken är borta men han är fortfarande känslig i magen.

  Prata med ert BVC för att se om de kan erbjuda akupunktur för er. Vår son sov igenom alla gånger då de sticker med en jättetunn nål i handen, mellan tummen och pekfingret (dom säger att det känns som ett myggbett).

  Styrkekramar till er!

  Svara
 19. Malin

  Hej! Brukar aldrig kommentara, men känner jag kan dela med mig av min erfarenhet i det här. Mitt barn nr 2 var precis likadan, ledsen varje vakna stund och kvällarna var de inte bara gnäll utan konstant gallskrik. Provade allt, droppar, utesluta mejeriprodukter, sluta amma o prova ersättning och flera olika sorter inget hjälpte och både jag och sambon var helt slut. Hörde talas om akupunktur och fick remiss från BVC för att testa de. Hon blev som en ny unge efteråt. Fortfarande lie gnällig, men perioderna med gallskrik försvann. Trodde aldrig i hela mitt liv att de skulle fungera men de gjorde det. När hon var fyra månader började vi med akupunktur och ångrar så att vi inte gjorde de tidigare, för de hade sparat oss många gråa hår.

  Processen gick till såhär. Kontaktade BVC sa att jag ville prova alupunktur, fick fylla i ett skrik och gråtschema i två veckor (men vända inte två veckor utan fyllde i hur de brukade se ut för att få snabbare tid). Fick remiss till akupunktur. En eller två gånger i veckan fick hon akupunktur. De satte ennål mellan tummen och pekfinger på henne. Hon visade aldrig att nålen gjorde ont och ibland sov hon i bilbarnstolen när de satte in den. Märkte enorm skillnad bara nån vecka senare, för gallskriker var borta.

  Skulle verkligen rekommendera er att prova!

  Svara
 20. A

  Har en liten pojke som snart blir en månad, också skrikig och ont. Vi var till läkaren då det eskalerade tillsammans med kräkningar trots minifom. Läkarna tror på mjölkallergi så nu äter jag helt mjölkfritt, vi har mjölkfri ersättning vid behov och fortsätter med minifom. Redan efter en vecka har vi en helt ny bebis som har mindre ont är gladare och sover bra. (Nattetid som var värst för oss)

  Svara
 21. Miranda jakobsson

  Min lilla tjej hade kolik åxå, körde både minifom åh Sempers magdroppar åh dem funkade bra, sen blev de mkt magmassage på kvällarna som hjälpte oss. Dock gick de över vid 1 månad men de va en sjukt jobbig månad.
  Men hoppas de gå fort över för er ❤

  Svara
 22. Jesher53@hotmail.com

  Hej Julia.
  Vi hade precis så som du beskriver det för inte alls så länge sedan. (Våran Ella blir snart 2 månader) Det vi gjorde var att först testa miniform men det hjälpte väl sisodär. Sen uteslöt vi D dropparna som man får av BVC (innehåller olja) så fick vi vattenbaserade D droppar istället, samt att vi började köra Sempers magdroppar istället för miniform. Hon mår så mkt bättre och har sedan 1 månad tillbaka inte haft något skrik på kvällarna! Ska tillägga att jag ammat på heltid med!

  Med vänlig hälsning,

  Jessica

  Svara
 23. Sara

  Hej fina…
  Kan rekomendera ett bad som är liiite varmare än normalt, kan ju funka med nån sån vetekudde som man värmer en kort stund.. ♡♡

  Svara
  • Jessica

   Akupunktur julia. Jag lovar dig att ditt liv kommer bli så mycket lättare. Det hjälper. Man blir ju halvt galen utan egen sömn, skrik som aldrig tar slut, otillräcklighet och styrkan i att ha energi till ett barn till. Testa!

   Svara
 24. Patricia

  Vi gav upp till 15-20 droppar minifom periodvis till dottern. Då gav de bättre effekt.

  Svara
 25. JennifeR

  Vår dotter hade kolik till ca 3-4 mån. Det var hemskt men nu 1 år senare har man nästan ”glömt” bort hur det var. Men hon hade också väldigt ont och skrek alltid från 5 på efm till 21-22 på kvällen konstant. Det som hjälpte oss var bärselen, positionen gjorde att hon slappnade av och vi kunde sen när hon somnat lägga ner henne i sin säng. Körde också miniform och pysventiler! Pysventilerna hjälpte jättemycket när hon fick tömma magen på gaser och bajs! Hon svalde mycket luft vid amning, antagligen därför hon fick ont så ett tips är även att kolla om tekniken är 100 rätt. Jättesvårt tyckte jag och fick nog aldrig till det men efter 3 mån började det avta! Förstår att det är jobbigt för er alla i familjen men kämpa på! Hoppas att ni snart hittar något som kan lindra Zeldas besvär ❤️❤️❤️

  Svara
 26. Jessica

  Allt testades här med! Mjölkfritt, magdroppar, vaggandes konstant, musik, bilen. Men det enda som hjälpa ALUTPUNKTUR! 5 gånger och efter det blev han en helt annan bebis

  Svara
 27. Pea

  Fänkålste….drack hinkvis när jag ammade mina 4 och ett par droppar kallt te i lillans mun .
  Och för er föräldrar för att spara på rygg och armar….sitt och guppa/gunga på en stor pilatesboll! ❤️

  Svara
 28. Sandra

  Hej, ni borde testa att byta d-dropparna. Många barn får ont i magen av dom. Båda mina har fått de. Vi kör med holistisk d droppar till oss alla. Jag tar 4 st varannan dag och dottern 1 varannan dag. Jag ammar och hon får i sig d-droppar via amningen oxå.

  Svara
 29. Amanda

  Hej fian Julia,
  Först och främst grattis till underverket!
  Våran lilla älskling hade kolik tills 6mån, efter två månader blev vi knäppa så när klockan slog 19.00 satta vi på oss hörselkåpor enbart för att dämpa det värsta gråter så en hjärta inte skulle gå i tusen bitar varje kväll. När hon blev 3mån började jag utesluta komjölk och då blev det bättre men inte bra. Hon hade fortfrande sina panik skrivningar från 19-22 varje kväll. När hon blev 6mån blev det helt plötsligt bra över en natt.

  Ett tips om ni inte testat, pysventiler, Sempers godamagbakterier, en nalle med vetekudde inbyggt vi vaggade Ophelia i famnen med denna mot magen ibland kunde det lugna, och uteslut komjölk. Hoppas något kan hjälpa.

  Stor kram

  Svara
 30. Julia

  Hej Julia!

  Vår tjej har haft otroliga problem med magen och här nere i Göteborg har de inom vården nu godkänt akupunktur som en behandling av kolik. De sätter nålar för tarmrörelse och mot smärta, detta hjälpte oss väldigt mycket och behandlingen är absolut inte smärtsam för bebisen vår tjej var något äldre än i vanliga fall när man gör det egentligen men hon lekte helt obrydd under behandlingarna. Jag hoppas att ni hittar något som hjälper!

  Svara
 31. Åsa

  Vår lilla hade nog aldrig riktig kolik men ont i magen ändå. Provade att byta ut acos d-vitamin mot Semper d-vitamin med magdroppar och tyckte det blev bättre. Sen provade vi också Windi pysventil, har ni testat det? Det har ofta hjälpt hos oss. Hoppas söta Zelda mår bättre snart.

  Svara
 32. ThereSe

  Mins vänners barn hade kolik & de åkte över till Helsingör, för att gå till en kiropraktor.
  Tydligen är det ett vanligaste sätten i Danmark att hjälpa kolikbarn på.
  Då var det inte tillåter i Sverige, men vet inte hur det är nu.
  Värt att kolla upp ändå, och ni har ju inte långt till Helsingör heller, om det inte finns i Sverige.

  Svara
 33. Sofia

  Min lilla kille skulle bara bli buren och vara vid brösten i början. Han föddes mitt i sommarn (2018) blev väldigt tufft då det va så varmt men vad ska man göra.
  Nästan på dagen då han blev 3månader så slutade det och han kunde sova själv och behövde inte ligga vid bröstet hela dagarna.

  Svara
 34. Johanna

  Åh stackars både er och lillflickan. Vi köpte en dyr mjölkersättning på apoteket till våran lilla som fick kolik vid två veckors ålder. Även pysventlier och miniform droppar. Masserade som en tok men inget hjälpte. Pratade med min BVC sköterska och hon gav mig numret till rehab på vårdcentralen där det fanns två stycken som utförde spädbarnsakupunktur. Alldeles gratis och dem utför akupunkturen två gånger i veckan i tre veckor. Efter tredje gången så bara försvann koliken, från en dag till en annan. Så testa det, vet många som det funkat för och det är helt smärtfritt!

  Svara
 35. Josefin

  Hade inte kolik men lite ont. Och blev hon övertrött så var det svårt att natta, 5h låter mycket.
  Semper magdroppar, magmassage och windi pysventil.

  Svara
  • Josefin

   Just det , prova byt d droppar till en vattenlöslig

   Svara
 36. Sofia

  Hej, kolla att tungbandet inte är för kort! Om det är så så får hon i sig luft när hon ammar vilket leder till kolik. Väldigt lätt att åtgärda så kolla upp.
  /Sofia

  Svara
 37. TH

  Jag känner att jag måste dela min erfarenhet. Kan den hjälpa en liten del är det så mycket värt. Vet hur ni kanske har det. Det är hemskt. Barnmorskan sa hela tiden att det var kolik och att jag skulle sluta äta mejeriprodukter. Tillslut var dottern så slut av ständig smärta och brist på sömn. Skrev tom i sömnen så hon vart helt sjuk. Blev inlagd på sjukhus och det misstänkte mjölkprotein allergi och jag fick ej amma. Fick utskrivet ersättning från apoteket och hon blev bättre. Ett tag, sen super dålig igen så vi blev inlagd igen på sjukhus där det insåg att hon var så pass känslig att hon inte kunde äta Althera tror jag det hette. Den innehöll micro lite vassle för att kroppen ändå ska vänja sig med mjölk. Dottern fick utskrivet Neocate som räddade hennes och vårt liv bokstavligt talat! När dotter nr2 föddes 1 år senare med samma problem gick det snabbt att få rätt mat. Vi har en son som är äldre som jag ammat och inte reagerat alls så detta var en chock för oss! Jag bar tjejerna dygnet runt. Satt sovandes med dem och ändå skrek de konstant. En mörk period med mycket kärlek… jag hoppas du lyfter allt med barnmorskan och stå på dig att pröva mjölkprotein fri ersättning det kan rädda er! Jag grät över att jag inte kunde amma men det var räddningen.. kärlek till er och hoppas det snart blir bättre!!

  Svara
 38. Simone

  Hejsan min son är snart 1 månad. Jag ammar men han började vara gnällig o skrek hela tiden varje kväll. Läste då att bröstmjölken är som tunnast på kvällen. Så nu ger jag han ersättning på kvällen och han har slutat att skrika. Ger han nan 1 sensetiv. Ibland är det inte kolik utan bebis kan vara hungrig och skrika. Tips från en sjubarns mamma:)

  Svara
 39. Martina

  Min lilla hade också kolik och jag ammade inte så jag behövde inte tänka på vad jag skulle utesluta. Vi bytte ersättning, gav minifom och körde massage varje eftermiddag då det kom på kvällen. Ibland var det omöjligt att förebygga och när det var som värst hade jag henne i bärsele hela kvällen och sov sittande med henne i selen nån natt. Man vänder ju in och ut på sig. //Martina

  Svara
 40. Frida

  När vi började ge ersättning vände livet underbart!

  Svara
  • Fruda

   Gav NAN HA och sen NAN sensitive Med olja i ibland,

   Svara
 41. Frida

  Hej, våran tjej var oxå missnöjd tills hon var 4 månader. Hon skrek på kvällarna i flera timmar. Sen fick vi reda på att hon hade mjölkprotein allergi. Har du provat att ta bort allt det ifall det blir bättre? Byt ut allt mjölkprotein mot havre tex. Det blev skillnad direkt på våran dotter. I 3-4 mån gröt hon sen fick hon utslag över hela kroppen. Vi testade även med Sempers magdroppar. & som du säger så tar nappen bort lite av deras smärta så den behövs i början hur många som än är emot den ❤️ Good luck!

  Svara
 42. Malin

  Hej.
  Tycker så synd om er. Vet precis hur det är. Min andra son hade kraftig kolik som höll på länge…. Vi hitta tillslut en underbar person som är utbildad på att ge barn akupunktur i Helsingborg mot just kolik. Och de värsta skriken försvann nästan direkt! Kan varmt rekommendera detta till koliken. Kommer bli bättre för både er och för Zelda. För är hemskt att se och höra ens barn och inte kunna göra så mycket för att hjälpa sin lilla bebis.

  Svara
 43. Monika

  Hej! Har inte läst alla kommentarer så kanske har någon redan skrivit det här ☺️ När min dotter hade kolik vsr det enda som hjälpte ersättning utan mjölkprotein, detta får man utskrivet på recept från tex sin BM. Då försvann allt det onda Likaså tipsade jag några andra vänner ett tag senare som hade samma med sin lilla tjej och med denna ersättning (althera var det då 2012) ”försvann” koliken helt Hoppas det löser sig snabbt för er

  Svara
 44. Johanna

  Min gosse hade kolik från ungefär 4veckors ålder tills han var ganska precis 3 månader. Minifom hjälpte inte alls. Dock fick jag tipset om magdroppar som heter cuplaton. Dessa var de enda som hjälpte. Det blev inte bra men det lindrande jätte mycket. Jag har turen att bo på gränsen till Finland och där sälj dessa droppat på apoteket, vet dock inte om man får tag på dem i Sverige.

  Svara
 45. Elin

  Kan varmt rekommendera en vetenalle, hjälte våran lilla tjej jätte mycket i början, värmde den och hon somnade eller lugnade ner sig på endast någon minut.

  Svara
 46. Anna

  Lider med er ! Vi provade allt, ja uteslöt olika typer av kost, började med ersättning provade olika ersättning, tog bort ersättning och bara ammade, droppar ja allt vi kunde komma på. Vände ut och in på oss själva men tyckte inte att något hjälpte. Det blev avsevärt bättre när hon blev 3 månader och vid 4 månader va det helt borta. So…. min enda pepp till er är att “This shall pass too” Och hur sjukt det än låter, man vänjer sig !!! Och man får rutin på det. Vår tjejs värsta tid var 17-22 oftast och då tog jag första passet och min man andra halvan. Skickar all min stryka till er !!!! KRAM

  Svara
 47. Mirelle

  Min son hade precis samma, jag förstår att det är tungt. Jag hade samma droppar och vet inte om det hjälpte men vågade inte sluta ifall det skulle bli värre. Det som funkade bäst för oss var att köra magmassage för att få ut luften i tarmarna. Körde flera gånger om dagen samt på natten. Min kompis har en dotter på bara någon månad och hon bytte ut d-dropparna mot några som inte var oljebaserade och efter det slutade hon skrika, önskar att jag visste om detta helt klart värt ett försök. Tydligen kan vissa barn reagera på oljan i dropparna. Sedan hon bytte till några andra så har hon slutat att skrika. Tänker att det är så olika från barn till barn också. Kämpa på, hoppas det hår lver snart ❤

  Svara
 48. Sofie

  Uteslut starka kryddor, alla former av lök och alla former av kål även broccoli och blomkål, det hjälpte för oss ❤️ Minfom droppar, pysventil och kolikmassage är oxå bra kram!

  Svara
 49. Elin

  Åh fy vad jag lider med er!!! Vår ena kille hade både mp-allergi och kolik, så hemskt! Men det allra värsta skriken slutade när han va på pricken 3 månader! (Han fick mp-fri ersättning) Men testa ge vattenbaserade d-droppar istället för olja, Sempers magdroppar, bifibabyplus droppar (lindrade en del för oss) sen minifom som du redan gav!
  Magmassage kan lindra också. Åh hoppas det ger sig, lider med er och era öron!

  Svara
 50. Angelica

  Jag vet inte om nu privat men vi hade samma problem med vår nu fyra månaders tjej när hon va mindre tills jag köpte en bärsjal. Precis som att det blev nära mig och det rätta gunget när jag gick och plockade undan hör hemma med henne i sjal.

  Svara
 51. Evelina

  Vår dotter hade också kolik. Höll på som värst under 3 månader. Hon var som att trycka på “on” kl17 och “off” kl 23. För att rädda våra hjärnor så hade vi faktiskt hörselskydd och jag gjorde en spellista på Spotify som jag kallade för “lalalalala” som jag drog på på full volym. Whatever works! Vagga, snutta och håll ut.

  Svara
 52. Matilda

  Hej Julia! Kan verkligen tipsa om akupunktur ! Vilket var de enda som hjälpe för vår son. Vi är har kört 2 behandlingar av 5 och har redan stor stor skillnad. Kolik är otroligt jobbigt!

  Svara
 53. Elsa

  Akupunktur!! Ångrar att vi inte gick direkt med vår dotter. Det hjälpte!

  Svara
 54. Sandra

  Vi har en 2 månaders och det som hjälp oss var minifom och sen vattenbaserade D-droppar. Från gallskrik mellan 18-22 så är hon istället lite orolig på kvällen men vi slipper få hörselskador. Det är supertufft när de har så ont och man känner sig otillräcklig. Men trösten är att detta kan släppa runt tre månader så jag håller tummarna för det!

  Svara
 55. Bea

  Mitt bästa tips är att inte låta hennes lilla mage hela tiden fyllas på med mat. Låt henne äta ordentligt och sedan låt magen vila så länge som det går tills hon är hungrig igen. Massera, bär, vagga, och ge henne nappen! Lycka till!

  Svara
 56. CaMilla

  Jag hade själv denna oturen och trodde Nelli hade kolik. Men det visade sig att hon va hungrig trotts hon gick upp i vikt. Så när vi började med tillägg så fick vi en helt annan tös, en nöjd och glad tjej.

  Svara
 57. Mia

  Babypottning har hjälp vår lilla tjej! Grodhåller henne över handfatet i 10-15 min. Efter en stund börjar fis-festen o ibland lyckas hon tömma tarmen på bajs. Det blir en naturlig position i höftleden för att bättre kunna tömma tarmen på gas o bajs. Sen använder bebisar skriket för att få kraft att ”krysta”. Det har som sagt hjälp oss till en nöjdare bebis.

  Svara
  • MiA

   http://blojfribebis.se/babypottning/ om man vill läsa om det. Vår bvc rekommenderar det också för att förebygga förstoppning. Man kan ju testa en gång om dagen en vecka o se om det hjälper typ ☺️

   Svara
 58. Maria

  Hej… har precis genomlidit samma sak. Provade en ny produkt från apoteket Bifibaby- den kan man ge samtidigt som minifom. Men lägg bort d-dropparna, jag har inte gett till 2:an och 3:an förens dom börjat äta mat för ingen har tålt dom och 3:an har ju vart värst med sin mage, en kolik grabb så jag sa till BVC att dom kan fråga vid 6 månader om han får dom för jag tänker inte förvärra hans mage. Har upplevt och hört alldeles för många vars barn inte tål dropparna och konstigt nog så har alla överlevt och har inga fel 😉 men akupunktur skulle jag oxå prova, vi gjorde de- det hjälpte väl sådär men ja, det blir ju bättre även om det är en skev tröst när man är mitt i de.
  Lycka till!

  Svara
 59. Olivia

  Vår tjej hade det så i 2 månader. Alltid värst kvällstid också. Vi gav miniform, och Sempers magdroppar . Gjorde mycket magmassage och använde pysventil när de var som värst. Bar ofta runt henne i bärsele, hjälpte att vara nära oss. När skriker var som värst hjälpte att stå och vagga henne nära kökskranen dom stod på med full kraft, haha! Tror ljudet distraherade henne.
  Kämpa på!

  Svara
 60. Hannah

  Vår lilla tjej på 4mån hade kolik de 3 första månaderna i sitt liv. Det slutade när vi köpte gripewater från England. En vän till oss som är barnmorska där rekommenderade det och det funkade fantastiskt nu när hon är lite större är det pysventil som gäller

  Svara
 61. Nicole

  Stackars lilla! Vi använde bifibaby, minifom och Sempers magdroppar till vår tjej som hade mkt ont i magen. Dessutom. Bytte vi till vattenbaserad D-vitamin. Efter allt detta blev det bätrre!
  Hoppas det blir bättre för en lila Zelda snart också!

  Svara
 62. Amanda

  Det där med hörselkåpor är faktiskt inte helt ovanligt, i en föräldrargrupp jag var med i sä använde många föräldrar det när barnet hade kolik jag hade dock tyckt det kändes konstigt men jag har inte heller haft ett barn med kolik så jag vet inte alls

  Svara
 63. Yilaini

  Hej fina ni. Min son fick ont av D-dropparna som vi fick av BVC så vi bytte till vattenlös som man köper på apoteket och miniform dropparna va det som hjälpte oss. Massera hennes lilla mage med olja varje kväll och cykla med hennes ben typ. Lycka till och hoppas att ni mår bra snart.

  Svara
 64. Sofia

  Köp en bärsjal!!
  vår förste var i princip ledsen JÄMT, speciellt på kvällarna. Bärsjal och ut på promenad var bästa medicinen, även om det skreks i en timme så när han väl somnat sov han SÅ gott tätt intill mamma och pappa. Om inte annat är det väldigt avlastande för armar och rygg. Och ni kan tömma diskmaskinen, dammsuga eller vad som helst samtidigt som ni tröstar.
  Rekommenderar starkt just själ också, inte bärsele. Speciellt för så små pluttar.

  Svara
 65. Hanna

  Testa Byt ut ddropparna till vattenbaserade som finns på apoteket och köpa.
  Testa även windipysventiler 🙂

  Svara
 66. Ellinor

  Hej fina du! Min dotter hade kolik i ca 8 (låååååånga) veckor så jag vet hur det är. Man känner sig maktlös dygnets alla timmar och det värker i hjärtat varje gång bebisen är ledsen och man knappt kan trösta alls. Det som hjälpte litegrann för oss var att använda pysventil för att få ut onda gaser. Det hjälpte henne även att bajsa bättre vilket ledde till en lite mindre ledsen bebis. Sen säger jag bara vatten, vatten och återigen vatten!! Varje gång hon blev sådär superledsen så gick vi in i badrummet, satte på kranen i handfatet eller duschen och bara lät det rinna en stund. Då somnade hon nästan alltid, trots att hon innan skrek sig blå. Började även spela musik med vattenljud på telefonen sen som jag hade i sovrummet, la i vagnen eller så. Prova! Många kramar♥️

  Svara
 67. JosePhin

  Vad jag har hört så är kolik faktiskt pga hunger (förutom de fall när bebisen faktiskt reagerar på något mamma har ätit; men då bör magbesvären vara dygnet runt). Som vissa redan har skrivit så finns det mindre i brösten på kvällen och därför kommer kolikbesvären främst på kvällen. Vill du endast ge bröstmjölk så kan du pumpa ut (ju mer frekvent du pumpar, desto mer mjölk producerar du. Det tar 2-3 dagar för att öka produktionen) och ge bröstmjölken i flaska på kvällen utöver amningen, så att hon säkert blir mätt. Det är förresten därför hon snuttar; hon försöker öka din mjölkproduktion. Hon är inte dum. Hon vet instinktivt vad hon behöver. Så att hon snuttar säger mig också att hon har magont för att hon är hungrig. De snuttar mer i omgångar då de behöver öka produktionen. Min dotter (snart 1 år) var drottning på att snutta. Och även om det var frustrerande ibland så lät jag henne, för jag ville inte behöva ge ersättning för att min egen produktion inte hängde med. Hon snuttade bara ungefär två dagar och sen lugnade det sig. Om du inte har testat att ligga ner och amma, gör det. Det innebar att jag kunde sova lite samtidigt som hon låg och snuttade i två, ibland tre, timmar i sträck. Det som tyvärr tar stryk är bröstvårtorna, men som sagt, det lugnar sig efter ca 2 dagar.
  Om du inte orkar ha henne att snutta och inte vill pumpa, ge ersättning. Hellre det än nappen. För det är mat hon vill ha.
  Min dotter hade mycket problem med magknip då hon åt så glupskt att hon svalde mycket luft. Så det var mycket massage och lite bärande som du gör. Men hon hade aldrig kolik. Det som lugnade henne bäst var faktiskt att ha henne i bärsjal (trikåsjal, aldoria). Då sitter de med benen i grodposition vilket gör det enklare för gasen att flytta sig och enklare att få ut gasen. Så det är också ett tips. Lycka till! Jag vet hur hemskt det är att veta att ens barn har ont och desperat försöka lindra smärtan (vi använde också minifom som hjälpte bra).

  Svara
 68. Emilie

  Min minsta tjej skrek i 5 månader, ville inte vara i famnen Det enda som hjälpte lite var elektriska gungan som hon även sov i på natten….min sambo fick sjukskriva sig för att vi var helt slut…vi hade storasyster på 1 år som nån var tvungen att ta hand om och de blev han och jag tog skrikis Hon fyller 4 år i Augusti och har precis börjat sova hela nätter! Man har mycket sömn att ta igen Hoppas det inte blir lika illa för er ❤

  Svara
 69. Cornelia

  Hej! Jag skulle verkligen rekommendera akupunktur för lillan. Det fungerar, dom blir som nya små bebisar när någon kunnig gjort det.

  Svara
 70. Josefine

  Hej!
  Vår dotter hade också kolik och det kändes som vi testade allt. Vi hade vattenbaserade d-droppar och körde sempers magdroppar men tyvärr tror jag inte det gjorde någon skillnad. Jag gick och gick med henne i famnen och vissa kvällar med hörselskydd. Det gick över nästan exakt vid 3 månader.

  Turas om och be om hjälp och glöm inte att man får tycka att det är jobbigt och vissa dagar är man starkare än andra.

  Kram till er!

  Svara
 71. Josefina

  Min flicka hade kolik. Hon höll på enda tills hon var 1 år. Det enda som hjälpte var att vara i rörelse hela tiden, gunga vagnen med fart eller sen ut och köra bil. Dropparna hjälpte inte åt oss

  Svara
 72. Sarah G

  Med vår äldsta satt vi o guppade på en pilatesboll med henne i famnen, vilket var effektivt för att hon skulle tystna o slappna av. Med yngsta flickan sjalade jag varje kväll och stod o dansade/studsade omkring tills hon somnade (efter ca 10 min), lät henne sova typ en halvtimme i sjalen så kunde jag sedan utan problem lägga ner henne i sin säng sen så sov hon vidare. Båda mina har sluppit magontet vid den magiska gränsen på 3 mån ålder. Minifom hjälpte inte nämnvärt för oss, men har gjort underverk för andra, likaså med Sempers magdroppar. Helammade äldsta och delammade yngsta, upplevde att yngsta blev mindre gasig när vi varierade med ersättning då det även blev mindre frekventa bajsblöjor. Testa er fram helt enkelt och hitta vad som passar er, hoppas ni finner en bra lösning för er tös så hon slipper magontet ❤️

  Svara
 73. Jeanine

  Vi köpte kolik-droppar “Kolicin Bifi Baby” dom hjälpte vår dotter.
  Hon hade kolik från hon var 2 veckor till hon va 1.5 månad ungefär så en ganska kort period ändå men från 18 till 00 skrek hon så det var tufft.
  Det sägs ju att kolik vanligtvis försvinner runt 3 månaders ålder då tarmarna mognat lite mer.
  Lycka till!

  Svara
 74. Mia

  Tips vi fick från Neo var att ge magmassage vilket hjälpte väldigt mycket eftersom han var väldigt gasig.
  Man börjar vid naveln och trycker med hela handen runt som en cirkel. Man kan trycka ganska hårt eftersom magen är mjuk där och man kan inte skada något. Sedan skulle man göra hjulet du börjar vid naveln och drar neråt med hela handen och när den kommer ner du med nästa. Efteråt så trycker man benen mot magen. Alla rörelser göra 6 gånger och sedan börjar man om.

  Svara
 75. Josefine

  Grattis till er fina dotter! Mitt andra barn hade kolik, ca 5-6 veckor. Hade nog tur.
  Många råd ser jag. Men vill säga att min chef fick nåt utskrivet till sitt barn som hade kolik. Hon sa att hennes bebis hade kolik i 3-4 månader.
  Så hör med läkare.
  Vi gjorde som ni, körde miniform, masserade, pysventil och vaggade. Det finns inget mirakelknep, alla barn är olika. Och ofta har de ont första månaden.
  Hoppas det blir bättre! Och hörselkåpor hade pappan på sig när det var som värst

  Svara
 76. Sandra

  Har en liten tös född 1 april. Vi och även bvc trodde att hon hade kolik, då hon fullkomligt gallskrek mellan 2-4 h varje kväll, helt otröstlig, sparkade och var jättespänd i hela kroppen, vi bar, vaggade och försökte med ALLT men lilla stackarn var otröstbar och hjärtat gick i tusen bitar vi testade sempers magdroppar vilket först idag 3 veckor senare tycks ha gett resultat. MEN tror även att det har varit en kombination av att hon blir så övertrött på kvällarna och inte kommer till ro, för det är precis samma mönster idag när hon är 7 veckor som det var när det var som värst.( hon får sånna skrikattacker mkt mer sällan nu)Så en liten tanke bara och tips innan du kanske eventuellt börjar utesluta mjölkprodukter, är hon kanske övertrött och magen krånglar samtidigt?! Hoppas innerligt att det blir lättare för Zeldas lilla mage snart, kram till er ❤

  Svara
 77. Linda

  Vi provade oxå minifom men sempers droppar var de som gav resultat

  Svara
 78. Katarina

  Prova pysventil, det finns på apoteket. Det hjälper bebisar att fisa och bajsa. Funkade bra gör mina två barn.

  Svara
 79. Cecilia

  Hej. Min brors son hade också kolik. Och till sist prova dem akupunktur, och de hjälpte. Lycka till

  Svara
 80. Ingvild Nersveen

  Vet så godt hvordan det er. Vi hadde hylskrik nesten hele døgnet og hun sov seriøst ikke mer enn 30 minutter i døgnet. Ble henvist til sykehuset når hun var 6 uker, men lite ble gjort. Fikk til slutt gaviscon av fastlegen. Det har hjulpet endel her, da hun antageligvis lider av refluks. Nå er hun 4 mnd og 1 uke og sover tilsammen 4 timer i døgnet, men veldig oppstykket. Skrikingen har blitt endel bedre! Jeg har begynt på melkefri kost. Skal tilbake på sykehuset på torsdag. Vil anbefale deg å snakke med helsesøster eller lege om melkefri kost, kanskje det kan hjelpe deg?

  Svara
 81. Frida Fjellner

  Hej,
  Jag har gett alla mina tre barn Minifom och tyckt att det hjälpt men vad som gjort störst skillnad för oss med sista barnet, Ebbe 4,5 månad, var att byta ut de oljebaserade d-vitamindropparna man får på bvc mot vattenbaserade. Jag köpte Aco’s på apoteket men fick sedan veta att man kan få dem via bvc om bebis mage inte fixar de vanliga. Önskar att jag vetat att det fanns alternativ när de andra var små, det var säkert de som gav de andra värre magknip också.

  Hoppas nåt av alla tips du fått i kommentarerna kan hjälpa! Kram på er! ❤️

  Svara
 82. Louise

  Jag tog bort alla mjölkprodukter och mat som kan vara irriterande för magen som tomat, äpple, ärtor, bönor, sötsaker, koffein och paprika. Plus att jag använde pysventil. När jag hade tagit bort mjölkproteinet så vände det på 14 timmar och jag fick en glad liten unge som knappt skrek nåt alls

  Svara
 83. Linda

  Vi hade också en liten kolik tjej, som höll i sig mellan 17:00-22:00 exakt varje kväll i nästan 2,5 mån! Vi gav minifom innan varje måltid, då ammade jag och gav en flaska ersättning per dag för hon var så liten. Gav även sempers magdroppar.
  Vi vaggade, gungande var nära hela tiden men ingenting hjälpte. BVC sa till oss att faktiskt ta på oss hörselkåpor för att inte bli tokig. En dag var det bara slut och nu såhär i efterhand undrar man hur man klarade av det.
  Det bästa tipset jag har är att om ni har någon som kan tänka sig gå en promenad eller bära och vara nära en stund så ni får en lite paus under de timmar hon skriker.
  Du verkar vara världens starkaste och finaste mamma och en fin förebild, önskar jag hade dina krafter! Kram & lycka till, innan ni vet ordet av det så är magontet borta!

  Svara
 84. Caroline

  Magmassage hjälpte våran kille så mycket fråga på bvc och be dom visa hur mycket msn kan ta i!
  Jag behövde även utesluta visa livsmedel som lök, paprika, mejerier och kaffe men vi såg resultat snabbt!

  Svara
 85. Hanna

  Windi, finns på apoteket. Är som en pysventil.

  Svara
 86. Johanna

  Vår Leo hade kolik i 3 månader sen var det som att vända blad .. håll ut det går över ! Ta hjälp av nära och kära för avlastning så ni får chans att återhämta er mellan varven. Det är kämpigt med ett barn som har kolik.

  Vi bytade ADdropparna som är oljebaserade till vattenbaserade, körde magmassage morgon och kväll, sempers magdroppar, uteslöt mjölkprotein, använde pysventil, lät honom ligga på mage en stund efter varje blöjbyte och hade honom mycket i bärsele när det var som värst .. då slappna han av. Han somnade oftast i bärselen. Efter någon vecka fick vi ordinerat 30droppar miniform inför varje måltid och vi kände att det hjälpte. Kvällsoron var kvar men inte lika intensiv, tack och lov!

  Svara
 87. Johanna

  Kolik till ca 3-4 månader. Men absolut värst första 2. Tuff start som ledde till både förlossningsdepression och tufft för oss alla. Inget hjälpte riktigt men Sempers magdroppar tror jag ändå hjälpte magen att utvecklas, andra droppar gjorde det värre. Pysventil de värsta nätterna då han inte fick ut gaser så bra. Massage och sele samt vagga var det som funkade någorlunda. Det är så tufft med kolik både för hjärta och orken. Kämpa på! Kramar

  Svara
 88. Sofia

  Ta bort allt mjölkprotein i din kost, det brukar lösa problemet

  Svara
 89. Erika

  Har läst på sempers hemsida då en barnläkare svarat: för det flesta försvinner koliken efter 3 månader.
  Man kan sova i skift som föräldrar också. Turas om att gå upp med bebisen och låt den andra sova.

  Lycka till den här kämpiga perioden! ❤

  Svara
 90. Mia

  Våra son hade kolik från att han var två dagar till ca 3 månader. Han höll sig vaken från ca 14-22.00 varje dag och skrek mellan 16-22 oavbrutet. Varje uppvak nattetid bestod också av skrik i minst 40 min innan han somnade om. Det som lindrande något va 40 droppar minifom innan varje amning, dag som natt samt att jag uteslöt all mjölkprotein. Minsta lilla fusk med mjölkproteinet och vi hamnade på ruta ett igen. Sonen blev inte helt nöjd led livet fören jag slutade amma och han fick börja med riktig mat vid 6 månaders ålder. Lider med er och uppmanar er att ta all avlastningshjälp ni kan få!

  Svara
 91. Rebecka

  Min lilla tjej föddes 190417. Hon hade också ont i magen och första två veckorna så satt hon fast på mig för då var hon lugnare. Kag började dag 5 med miniform och använde pysventil. Sedan 5 dagar tillbaka bajsar hon och pruttar på egen hand så inatt har jag/hon sovit från 23-04 Ingen jättestor magknip längre

  Svara
 92. Jenny

  Såg att en annan tipsade om att en kiropraktor kan vara till hjälp. Min kiropraktor har berättat att han hjälp många bebisar med kolik! Värt att testa kanske. Lika så akupunktur.

  Svara
 93. Helen

  Vår bebis hade kolik. Vi testade allt, ingenting funkade. Så vi valde att acceptera läget och göra det bästa av det. Bärsjal och guppandes på pilatesboll. Hörselskydd när det va som värst., Men pilatesboll är ett måste (hade aldrig klarat det utan den) då har du händerna fria och kan sätta dig framför ett lågt bord med en dator eller hålla mobilen eller kolla på tv medan du guppar. Så satt jag och guppade varje kväll i ca 3 månader förra sommaren. Glöm inte att det går över efter ca 3-4 månader.

  Svara
 94. Anette

  Hej Julia
  Jag har 3 barn alla tre har haft kollik men när min yngsta föddes hade det kommit något som heter Semper magdroppar, det är som naturliga bakterier som vi har i tarmarna men en del nyfödda har inte det
  Det räddade oss och vi gav våran tjej det och efter tre veckor var koliken helt borta.
  Miniform hjälpte inte oss Alls men Semper magdroppar blev räddningen!
  Kan ju vara värt att testa, om de fortfarande finns kvar, mina barn är stora nu
  Med vänlig hälsning, Anette

  Svara
 95. Emelie

  Hej! Vår lilla kille hade kolik sina första 8 veckor i livet (han är nu 4 månader). Det enda som hjälpte oss var akupunktur! Vi gjorde sju behandlingar och sedan gick det 2 veckor till innan det var helt borta. Han skrek mellan 19-23 varje kväll förut.. Han är fortfarande en missnöjd bebis ibland men inte inte ALLS på samma sätt.

  Skickar all styrka jag kan! Kram!

  Svara
 96. sofia

  min förstfödda skrek i timmar varje dag & sov bara på mig (förutom på natten då hon sov 20-08) under första 1-2 månaderna i livet. jag testade ALLT bvc tipsa om men inget funkade, till slut läste jag att många barn blivit så på de oljebaserade d-dropparna. så jag gick & köpte vattenbaserade! blev bättre direkt!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.